IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежкият държавен инвестиционен фонд се насочва към акции

Фондът възнамерява да увеличи вложенията си на капиталовите пазари със 130 млрд. евро през следващите години

16:28 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света – този на Норвегия, планира продажбата на държавни облигации и влагането на 130 млрд. долара в акции през следващите години, за да подобри доходността от инвестициите си, съобщава Bloomberg.

Бордът на норвежката централна банка, която управлява фонда, е решил делът на инвестициите в акции на фонда да се увеличи до 75% от активите му от сегашните 60%. Това, според банката, ще увеличи средната годишна възвръщаемост до 2,5% за 10 години и до 3,5% за период от 30 години.

Към момента средната годишна възвръщаемост е 2,1% за 10 години и 2,6% за 30 години, посочва агенцията.

Фондът очаква годишната възвръщаемост от облигациите да достигне само 0,25% за период от 10 години.

Окончателното решение за засилване на инвестициите на фонда в акции трябва да бъде взето от парламента на Норвегия. Вероятно предложението ще бъде одобрено, тъй като и депутати призоваваха за засилване на инвестициите в акции.

С цел увеличаване на доходността фондът в последните две години ударно инвестира и в имоти, най-вече на водещите пазари в Европа, САЩ и Азия. Лондон е негова любима дестинация.

Според анализ на Bloomberg победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ ще доведе до сериозни промени в стратегията на фонда предвид очакваното от пазарите облекчаване на регулаторни режими.

Тръмп обаче може да представлява и заплаха пред разширяването на инвестициите на фонда, както и да доведе до решение за преразглеждане на инвестициите в САЩ, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още