IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфраструктурата в САЩ - следващата голяма възможност за инвеститорите

Независимо от това как изглежда Доналд Тръмп в очите на хората, програмата му за обновяване на инфраструктурата не трябва да се подценява, според анализатор

10:02 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Инфраструктурата в САЩ може би е следващата голяма възможност за институционалните инвеститори, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори в страната, смятат инвестиционни стратези, цитирани от онлайн изданието ipe.com.

По време на годишната конференция на Uhlenbruch в Цюрих Томас Щраубхаар от Университета в Хамбург обрисува доста положителна картина на инфраструктурната инвестиционната среда в САЩ. 

Той припомня, че Тръмп е обещал да вложи над 1 трлн. долара в инфраструктура, а това изглежда доста обещаващо за инвеститорите.

Финансирането е много вероятно да дойде от частни инвеститори, тъй като публични средства в такъв размер ще е изключително трудно да бъдат осигурени.

Анализатори казват, че инфраструктурата, макар и рисков актив, е все по-привлекателна за инвеститорите, защото в условията на ниски лихви и експанзивна парична политика доходността от най-популярните инвестиционни инструменти е изключително ниска. Доходността по германските и швейцарски държавни облигации дори е отрицателна, допълва Щраубхаар.

Същевременно фондовете за инвестиции в инфраструктура в САЩ предлагат значително по-висока и стабилна възвръщаемост.

Независимо от това как изглежда Доналд Тръмп в очите на хората, програмата му за обновяване на инфраструктурата "не трябва да се подценява", казва още експертът. На практика той може да се превърне в катализатора, който да измъкне институционалните инвеститори от “бедствено положение”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още