IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа започват да се забавят

Спадът се обяснява с недостига на качествени активи и политическата несигурност около Brexit

15:11 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се понижава със 7 на сто до 87,5 млрд. евро през първата половина на годината спрямо първата половина на миналата година, показват данни на консултантската компания Savills. Като се изключи британският пазар, спадът достига 40%.

Намалението на инвестициите обаче се обяснява не толкова със свиване на активността, а с недостига на качествени активи и политическата несигурност във Великобритания след референдума за Brexit.

Експертите напомнят освен това, че пазарът на бизнес имоти има цикличен характер, а 2015 г. беше рекордна за сектора. В повечето страни активността продължава да се увеличава и се задържа над средното равнище за 10-годишен период назад.

Намалява обаче броят на сделките с портфейли от имоти, както и сделките на голяма стойност.

Офисите са най-предпочитаните активи от инвеститорите, като формират 46% от всички сделки с бизнес имоти в Европа през полугодието. За сравнение, средният дял на сделките с офиси от всички сделки с бизнес имоти за период от 10 години е 38%, посочва компанията.

Статистиката сочи и изравняване на дела на чуждестранните с местните инвеститори за периода. Това също се обяснява с недостига на първокласни активи, от които чуждестранните инвеститори се интересуват, както и с резултатите от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

Продължава и спадът на доходността от инвестициите в бизнес имоти. Експертите обаче очакват стабилизиране през следващите шест месеца на повечето от водещите европейски пазари.

Очакванията на компанията са динамиката на британския пазар да продължи да отслабва, както и да продължи да намалява броят на големите сделки и портфейлните сделки. Предлагането на достатъчно атрактивни и качествени активи за инвеститорите също ще остане свито, което ще продължи да оказва натиск и на обемите.

Все пак активността на пазара на бизнес имоти вероятно ще остане висока, защото доходността от държавните облигации остава на рекордно ниски равнища и имотите са значително по-атрактивни за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още