IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ отчитат силен ръст през второто тримесечие

Очакванията на компанията са през тази година обемите да надвишат отчетените през 2015 г.

17:31 | 11.08.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ отчитат силен ръст през второто тримесечие

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа през първото полугодие отчита ръст от почти 60 на сто до 5 млрд. евро, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието Property-Magazine.com.

Очакванията на компанията са през тази година обемът на инвестициите да надвиши отчетения през 2015 г.

Само през второто тримесечие годишният ръст на инвестициите в бизнес имоти се увеличава 2,5 пъти. Ръстът се определя от няколко съществени регионални трансакции, най-вече в Полша.

В Словакия също е регистриран съществен ръст на инвестициите в бизнес имоти. За първото полугодие те достигат 338 млн. евро, което е 77% от обема, отчетен през 2015 г.

Извън водещите държави в региона обаче инвестиционните сделки са непредвидими, а обемите – силно променливи, посочват експертите.

Най-атрактивни за инвеститорите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа са търговските площи. Най-много сделки са сключени в по-малките, регионални центрове в страните от региона.

Компанията няма данни за пазара в България, както и Украйна. За Хърватия, Чехия и Балтийските страни е отчетен спад на инвестициите, докато в Унгария, Полша и Румъния – ръст от над два пъти спрямо първата половина на миналата година.

В Унгария активността се подхранва от сделките на американски инвеститори, които се интересуват най-вече от офис сгради и парцели за строителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още