IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк изпревари Лондон и Хонконг и вече е с най-високи жилищни наеми в света

Понижението при обменния курс на паунда подобрява конкурентоспособността на британската столица в глобален план

17:46 | 08.08.16 г.
Ню Йорк изпревари Лондон и Хонконг и вече е с най-високи жилищни наеми в света

Ню Йорк е изпреварил Лондон и Хонконг и вече е лидер по най-високи наеми на жилищата, според консултантската компания Savills.

Спадащият обменен курс на британския паунд след вота за напускане на Европейския съюз (ЕС) е ускорил охлаждането на пазара в британската столица - една от най-предпочитаните дестинации за инвестиции в имоти от чужденци.

Експертите обхващат в анализа си разходите, които хората трябва да плащат за наем във водещите глобални центрове в продължение на една година.

През последните две години и половина Лондон оглавяваше класацията на компанията. Британската лира обаче изгуби около 12 на сто, откакто 52% от британците гласуваха в подкрепа на напускането на ЕС. От началото на годината курсът на британската валута е с 11% по-нисък спрямо същия период на миналата година.

Данните на компанията показват, че едногодишният разход за наем в Лондон през юли намалява с 11 на сто до 100 141 долара.

В Ню Йорк и Хонконг промени почти не са отчетени и разходите възлизат на съответно 114 010 долара и 100 984 долара годишно.

На четвърто място е Токио с ръст на разходите от 22% до 85 334 долара. Силният ръст е обясним с поскъпването на йената през последната година.

„Brexit подобрява конкурентоспособността на Лондон в глобален план“, коментира Йоланд Барнс, която оглавява отдела за проучвания и анализи на Savills. Тя допълва, че в момента цените на бизнес имотите и жилищата падат, а имотите в по-скъпите квартали поевтиняват вече повече от година заради изчерпания потенциал за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още