IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как олимпийското наследство на Лондон подкрепя пазара на жилища в града

Темпът на ръст на цените в кварталите, в които се провеждаха игрите през 2012 г., изпреварва ръста в останалите райони

15:50 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олимпийският парк в Стратфорд в Лондон. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Олимпийският парк в Стратфорд в Лондон. Снимка: архив, Ройтерс

Шестте района в Лондон, в които се проведоха Олимпийските игри през 2012 г., изпреварват другите квартали по ръст на цените на жилищата в четирите години след турнира, пише онлайн изданието themovechannel.com.

“Олимпийското наследство” – това е един от най-често употребяваните изрази в последно време на фона на старта на Олимпиадата в Бразилия и проблемите с инфраструктурата там.

Някои от градовете домакини на Олимпийски игри не успяха да “осребрят” наследството си. Лондон обаче изглежда е изключение.

Големите инвестиции в районите на града, където се провеждаха игрите, са тласнали цените на имотите нагоре с 64% през последните 4 години. За същия период от време средната цена на имотите във всички квартали на британската столица е нараснала с 52,8%, сочат изчисления на консултантската компания Property Partner.

Фирмата анализира индекса на цените на жилищата във Великобритания, за да изчисли ефективността на представянето на отделните райони и влиянието на Олимпийските игри.

Най-силен ръст за периода е измерен в Уолтъм Форест – 76%. Средната цена в квартала в момента достига 418 146 паунда спрямо 236 796 паунда през 2012 г. В Хакни е отчетено увеличение на цените от почти 67%, което му отрежда сребърен медал.

Не случайно бившият кмет на Лондон Борис Джонсън подбра районите, в които да се провежда Олимпиадата през 2012 г. Той разчиташе на такива инвестиции, които да ги подкрепят и след приключването на игрите.

Експерти посочват, че икономическото наследство на игрите е оказало подкрепа за създаването на нови работни места, насърчило е търговията, вътрешните инвестиции и туризма и е подобрило транспортните връзки. Това е довело и до ръста на цените на жилищата от последните години.

Така все по-бързо се стопява и икономическата, социалната и екологична разлика между източните и западни райони на Лондон.

През следващите няколко години градът ще продължи да се променя заради големите инфраструктурни проекти, които се реализират, особено проекта за градска железница Crossrail, с който ще се свържат на практика недостъпни райони. Още отсега цените на жилищата около станциите на железницата са започнали силно да нарастват, което ще се задържи като тенденция и след приключването на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още