IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е сред най-евтините дестинации за настаняване чрез Airbnb

Рио де Жанейро оглавява класацията за скъп престой вероятно заради Олимпиадата

10:02 | 04.08.16 г.
<p>
	Карта на жилищата, които се отдават за краткосрочен наем в началото на август.<em> Илюстрация: Airbnb</em></p>

Карта на жилищата, които се отдават за краткосрочен наем в началото на август. Илюстрация: Airbnb

България е сред най-евтините дестинации на Airbnb в света, става ясно от класация, изготвена от информационната агенция Bloomberg.

Страната ни, представена със столицата София, е класирана на 97-мо място от общо 102 дестинации, включени в индекса, със среден разход за настаняване в размер на 42 долара на ден. Така градът е на практика най-евтиният за престой в Европейския съюз (ЕС).

Разходите за престой в София са със 70 на сто под тези в Лондон, почти два пъти по-ниски в сравнение с Банкок и с 60 на сто по-ниски от Париж – най-посещаваните градове, където се ползва най-често настаняване през Airbnb.

Агенцията сравнява цената на настаняването в частно жилище, без значение от неговия вид, за двама души. В класацията попадат дестинациите, включени в индекса на Bloomberg за хотелите.

Данните са събирани в периода 1 май – 10 май 2016 г. Използвани са по две цени за целите на проучването: първата за настаняване в периода от 1 до 10 август 2016 г., а втората – след шест месеца, от 1 до 10 февруари 2017 г.

Най-евтиният град за престой чрез Airbnb е Мексико сити с разход от средно 32 долара на ден. На второ място е Бангалор, Индия, с 37 долара, а на трето – Джакарта, Индонезия, с 38 долара. Четвъртата позиция е за Монтерей, Мексико, с 41 долара.

Също средните 42 долара струва престоят в жилище, отдадено чрез Airbnb, в Белград.

Лидер в класацията по най-скъпо настаняване е Рио де Жанейро с 206 долара. Това вероятно се дължи на Олимпийските игри, които започват на 5 август, т.е. попадат в периода на изследването.

На второ място място е Маями, САЩ, със 194 долара, а на трето – Сан Франциско, САЩ, със 187 долара.

Топ 10 се допълва от Бостън, Кувейт, Дубай, Лос Анджелис, Ню Йорк, Единбург и Йерусалим.

Най-скъпият град за престой чрез Airbnb в Европа е Единбург, следван от Амстердам, Лондон, който е класиран на 16-то място, Рейкявик, Стокхолм, Дъблин, Копенхаген, Цюрих, Женева, Мюнхен, Париж и други.

Най-скъп за Азиатско-тихоокеанския регион е Сидни, Австралия (на 22-ро място в класацията със 136 долара), а за Африка – столицата на Нигерия Лагос (14-то място със средните 145 долара).

От съседните ни държави Атина е класирана най-високо – на 53-то място със среден разход за престой в жилище от 76 долара, следвана от Истанбул, Турция – на 70-то място с 62 долара, и Букурещ – на 92-ро място с 46 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още