IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във водещите градове в Китай продължават да растат силно

В малките населени места пазарът все още буксува заради слабото търсене и свръхстроителството

16:14 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата във водещите градове в Китай продължават да растат силно

Цените на жилищата във водещите градове в Китай продължават да нарастват силно, но вероятно са достигнали пика си в южния град Шънджън, сочат данните на консултантската компания China Index Academy, базирани на наблюденията в 100 града от страната.

Индексът на компанията, който отразява динамиката на цените в стоте най-големи града, ускорява ръста си до 12,4% през юли на годишна база. 

Средната цена на кв.м жилищна площ достига малко над 12 хил. юана (1 807 долара), изчислява компанията. Това е с 1,63% повече спрямо предходния месец, когато пък беше отчетен ръст от 1,3% на цената на кв.м жилищен площ.

В Шънджън, където цените нарастваха с най-бързи темпове през последните години, нивата явно са достигнали своя пик. През първата седмица на юли цената на кв.м в града е достигнала 69 843 юана (над 10 500 долара), а след това е паднала с 27%, показват седмичните данни на агенцията Centaline, базирани на цените при сделка.

През юли цените на жилищата в Шънджън са се понижили с малко над 8 на сто спрямо юни, което е най-бързият месечен спад от 2012 г., след като през юни са достигнали рекордно високо ниво, отчитат и от консултантската компания Midland Realty.

В по-малките градове на Китай картината остава коренно различна от големите и пазара като цяло. Цените там продължават да се понижават заради слабото търсене и свръхпредлагането на жилища.

Пазарът на имоти е ключов двигател на китайската икономика. Активността обаче е силно чувствителна при резки промени в цените, особено на фона на хроничното свръхстроителство в по-малките градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още