IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон привлича все повече купувачи на бизнес имоти от Близкия изток

На пазара вече преобладават по-гъвкави частни инвеститори и корпорации, които искат да се възползват максимално от валутния курс

14:48 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Резултатите от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) създаде някои проблеми за пазара на бизнес имоти в страната. Около една трета от планираните сделки се разпаднаха или в момента се предоговарят, пише Financial Times.

В нервните седмици след вота обаче някои чуждестранни инвеститори - особено от Близкия изток и Азия, идентифицират възможности за покупки, допълва изданието.

През миналата седмица например консорциум от саудитски и британски инвеститори придобиха хотел Grosvenor House в Лондон, както и Plaza и хотелите Dream Downtown в Ню Йорк. 

Частен близкоизточен купувач пък е на финала на сделка за офис сграда на стойност 90 млн. паунда от японската инвестиционна банка Daiwa Capital Markets. В ход са и няколко по-малки сделки също с частни купувачи.

Големите институционални инвеститори от Европа са основните купувачи на бизнес имоти в Лондон. Брокери обаче наблюдават промяна в профила на купувачите – на пазара вече преобладават по-гъвкави частни инвеститори и корпорации, които искат да се възползват максимално от валутния курс на британската лира.

Ясим Алседики от Abu Dhabi Financial Group посочва, че компанията му, която вече строи в Лондон, ще придобива и други имоти в града. Групата, която включва инвеститори от кралското семейство на Абу Даби, планира да наддава за старите казарми в Найтсбридж, които се продават от британското военно министерство.

Алседики също признава, че напоследък интересът от страна на близкоизточни купувачи към имоти в британската столица се увеличава.

Инвестиционните обеми на пазара на бизнес имоти в Лондон се свиха с 50 на сто през първата половина на 2016 г. в сравнение с първата половина на предходната година заради резултатите от референдума. Институционалните инвеститори от Европа станаха по-предпазливи, но тяхното място явно бързо се заема от инвеститори от Персийския залив и Азия. Те се опитват да разширят експозициите си на британския пазар и с имоти извън столицата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още