IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Гърция иска реформи в сферата на необслужваните кредити

Институцията препоръчва пет мерки, които правителството да предприеме

12:34 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Гърция иска реформи в сферата на необслужваните кредити

Правителството на Гърция ще трябва да предприеме пет допълнителни действия, за да се справи с проблемните кредити в банковата система, съобщава гръцката централна банка, цитирана от онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini.

На първо място централната банка настоява за реформа на извънсъдебните споразумения по дълговете, а на второ – за подобряване на инфраструктурата и достъп до специализирано ноу-хау на съдебната система.

Третата мярка е свързана с финансово консултиране и обучение на свръхзадлъжнели домакинства и самоосигуряващи се лица, а четвъртата – с отписванията и банковите провизии.

На пето място централната банка настоява за въвеждане на специални клаузи, с които да се гарантира сътрудничеството на акционерите при стабилизирането на банките. 

Според последните прогнози на гръцката централна банка проблемните кредити, които се изчисляват на около 100 млрд. евро, ще продължат да се увеличават през тази година.

Институцията предупреждава, че тенденцията за ръст на необслужваните заеми представлява огромно предизвикателство пред устойчивостта на растежа на икономиката.

В края на първото тримесечие делът на проблемните кредити в Гърция надвишава 45% от общия обем на заемите спрямо 44,2% в края на 2015 г. и 39,9% в края на 2014 г. По-голямата част от тях са свързани с покупката на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още