IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските жилищни строители атакуват Хонконг

Все повече строителни фирми от Китай печелят търгове за земя в мегаполиса

11:12 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Китайските строителни компании все по-агресивно наддават за терени за строителство в Хонконг, пише Wall Street Journal.

От десетилетия лидери в сектора са местни конгломерати, контролирани от най-богатите фамилии в Хонконг. Те са построили и най-емблематичните сгради в мегаполиса, които определят хоризонта му.

Доминантната им позиция обаче е все по-застрашена на фона на наплива на китайските строителни конгломерати, които се опитват да засилят присъствието си извън родината, посочва изданието. Макар да е на практика част от Китай, Хонконг се ползва със стабилен международен статус, а и има собствен набор от закони, институции и регулации.

През първата половина на тази година почти 50 хил. кв.м публична земя, предназначена за жилищно строителство, е спечелена на търг от китайски имотни компании, сочат данните на местното Министерство на земята в Хонконг. Това е шест пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Макар и компаниите от Хонконг да продължават да печелят повече търгове, анализатори отбелязват настоятелните усилия на китайските компании да са номер 1. С подкрепата на своите силни компании-майки те определено имат по-голям капацитет да наддават.

За периода 2005-2009 г. нито един от парцелите за жилищно строителство, продадени на търг, не е спечелен от китайска компания, показват данни на консултантската компания Savills. За периода 2010-2016 г. обаче китайски строители печелят в 18 от общо 166 търга.

Сред най-агресивните на пазара в Хонконг е China Vanke Co. - най-големият китайски строител на жилища по обем на продажбите, както и контролираните от Пекин China Overseas Land & Investment и жилищното подразделение на фирма, някога основана от Армията за народно освобождение.

Китайски компании вече са ключови бизнес играчи в много други сектори в Хонконг – търговия, банкиране, авиация, телекомуникации, отбелязва изданието. Поне досега те отбягваха да се конкурират с местните играчи в строителството. Цените на имотите в мегаполиса обаче скочиха повече от три пъти от 2003 г. насам и ситуацията изглежда доста привлекателна дори въпреки корекцията, която се наблюдава в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още