IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ изпреварва общия в Европа

Регионът остава атрактивен за инвеститорите, макар и да се очаква забавяне на активността

09:30 | 21.07.16 г.
Ръстът на инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ изпреварва общия в Европа

Темповете на ръст на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа изпреварват повишенията на Стария континент като цяло, става ясно от данни на CBRE.

През първото полугодие обемът на вложенията в Централна и Източна Европа отчита ръст от почти 60 на сто до 5 млрд. евро, показват данни на консултантската компания. Статистиката ѝ за Европа като цяло сочи, че увеличението надвишава 30% за полугодието на годишна база.

Очакванията на експертите са през тази година обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа да надвиши рекордните обеми, отчетени през миналата година.

Само за второто тримесечие обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона е скочил над 2,5 пъти на годишна база. Най-голям принос за този растеж имат сделките в регионалните центрове в Полша, както и силният ръст на инвестициите в Словакия – със 77% до 228 млн. евро.

В Русия също е отчетен силен ръст на инвестициите за полугодието, който обаче се определя основно от сделки с жилища и земя за строителство. Те формират почти три четвърти от сделките с бизнес имоти за периода януари-юни.

Най-атрактивни за инвеститорите в региона са търговските площи, с които са сключени най-много сделки за различен тип имоти с разнообразно разположение – най-вече в регионалните центрове, които са по-достъпни като цени, а не столиците.

Интересът към региона обаче води и до продължаващ плавен спад на доходността от активите, който се откроява като по-силен единствено в Унгария. В останалите държави се върви към стабилизация на доходността.

Експертите очакват активността на инвеститорите да се забави предвид политическото напрежение в региона. Интересът към Централна и Източна Европа обаче ще остане силен заради стабилните макроикономически фундаменти и наличието на качествени активи на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още