IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика намира подкрепа в строителния сектор

Секторът на недвижимите имоти в Китай се разраства по-бързо от икономиката като цяло през второто тримесечие

11:39 | 16.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Секторът на недвижимите имоти в Китай се разраства по-бързо от икономиката като цяло през второто тримесечие, след като ограниченията за покупка на нови жилища в най-големите градове не са успели да спрат купувачите, съобщава Bloomberg.

Икономическата производителност на брокерите на недвижими имоти се е вдигнала с 8,8% спрямо предишната година за периода от април до юни, а дейността в строителството е скочила с 7,3%, сочат данните на националната статистическа служба, представени в събота. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 6,7%. Други индустрии, като технологии, здравеопазване и образование, отчитат ръст от 9%.

Възстановяването на жилищния сектор, захранено от евтините кредити, е подкрепило растежа тази година въпреки насрещните ветрове, които срещат предприемачите в резултат на твърде голямото предлагане на жилища. Продажбите на имоти са скочили с 42,1% през първата половина, забавяйки се от 54,1% през първото тримесечие, след като градове като Шанхай и Шънджън затегнаха критериите си за някои купувачи на жилища. Втората най-голяма икономика в света продължава трансформацията си към растеж, воден от услуги, които се превръщат в основен стълб на икономиката.

Услугите са формирали над половината от производството миналата година за пръв път, като данните за БВП, представени в петък, показват, че потреблението допринася със 70% за разширяването. Услугите отчитат ръст от 7,5% през второто тримесечие спрямо миналата година, надминавайки темпа от 6,3% на производството и от 3,1% на земеделието.

Финансовият сектор се е разширил с 5,3% през второто тримесечие на фона на мудния фондов пазар, забавяйки се от ръст от 8,1% през предишните три месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още