IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ остават интересен пазар за чуждестранните купувачи на имоти

Скъпият долар и ръстът на цените са забавили активността минимално, китайците се затвърждават като водеща група чужди купувачи

10:05 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чуждестранните купувачи на жилищни имоти в САЩ продължават засилената си активност на пазара в страната, макар и с минимално забавяне, показват данните на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

За периода април 2015 г. - март 2016 г. чуждестранни купувачи на жилища са придобили имоти на стойност 102,6 млрд. долара. Това е с 1,3% по-малко в сравнение с предходния 12-месечен период, когато обемът на инвестициите е достигал 103,9 млрд. долара.

Общо почти 215 хил. жилища в САЩ са били купени от чужденци за указания период, сочат данните.

Като цяло чужденците купуват по-скъпи имоти в сравнение с американците. Средната стойност на придобито от чужд инвеститор жилище достига почти 277 400 долара спрямо малко над 223 хил. долара за американците.

Най-голямата група чуждестранни купувачи на американския пазар остават китайците, които през миналата година изпревариха канадците. Обемът на инвестициите на китайските купувачи (27,3 млрд. долара) превишава обемът на инвестициите на следващите четири групи националности инвеститори, показва статистиката на асоциацията.

Обичайно китайците купуват и най-скъпите имоти. Средната цена на придобитите от тях жилища в САЩ надвишава 542 млн. долара.

Канадците са втората най-активна група чужденци на жилищния пазар в Страната на неограничените възможности с инвестиции за малко под 9 млрд. долара.

Главният икономист на организацията Лорънс Юн коментира, че чужденците продължават да виждат САЩ като държава убежище и атрактивно място за посещение и живеене.

Намалението на инвестициите Юн обяснява с валутните колебания на пазарите, които са обезкуражили някои от купувачите, както и ръстът на цените на жилищата в САЩ.

Над половината от чуждестранните купувачи на имоти в САЩ концентрират инвестициите си в пет щата. Най-активен е пазарът във Флорида, следван от Калифорния, Тексас, Аризона и Ню Йорк. Освен китайците и канадците, имотите в САЩ привличат и сериозна група латиноамерикански купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още