IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на разрешителните за строеж в Испания в началото на 2016 г.

Moody's очаква 5% ръст на цените на жилищата в страната през тази година

14:26 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Силен ръст на разрешителните за строеж в Испания в началото на 2016 г.

Издадените разрешителни за строеж на нови жилища в Испания са се увеличили с 42% на годишна база през първите четири месеца на годината, показват данните на жилищното министерство на страната, цитирани от АП.

Въпреки силния ръст обаче разрешителните са още далеч от нивата, отчетени през 2007 г., отбелязва информационната агенция.

Малко под 21 600 разрешителни за строеж са били издадени през първите четири месеца на годината, показват данните. За сравнение, за същия период на 2007 г. разрешителните са били 276 588, което е с 92% повече.

От тези почти 21 600 разрешителни приблизително 5 хил. вече са задействани, т.е. по обектите се работи.

От общия брой разрешителни 45% са за блокове с апартаменти, а 34% - за еднофамилни къщи. Средната площ на едно жилище достига 201 кв.м. 

Същевременно разрешителните, издадени за ремонти и разширения надвишават 30 200 към края на април, което е с почти 28% повече спрямо първите четири месеца на миналата година.

Междувременно рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че цените на жилищата в Испания ще нараснат с 5% през тази година на фона на силното възстановяване на пазара, основно благодарение на активността на чуждестранните купувачи.

Ниските лихви по ипотеките също подкрепят пазара, като се увеличава конкуренцията между банките за платежоспособните купувачи на имоти. Продължават да намаляват и неизпълненията на ипотечните кредити.

Същевременно рейтинговата агенция предупреждава, че пазарът на имоти в Испания е изключително уязвим от външни шокове и икономически рискове. Агенцията вероятно намеква заради предстоящия Brexit, тъй като най-активни на пазара на Иберийския полуостров са британците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още