IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се тежки времена за шопинг центровете на Острова?

Проекти със стотици хиляди кв. мeтра нови площи никога няма да бъдат реализирани заради онлайн търговията, според консултант

11:25 | 22.06.16 г.
Задават ли се тежки времена за шопинг центровете на Острова?

Във Великобритания десетки търговски центрове със стотици хиляди кв. м площи никога няма да бъдат построени, въпреки че имат издадено разрешително за строеж. Причината – предизвикателната среда за търговците, която превръща новите обекти в нежизнеспособни проекти, пише Financial Times.

Ръстът на онлайн продажбите и спадът на човекопотока по търговските улици означава, че разходите за изграждане и подобряване на много от търговските центрове ще са много по-големи в сравнение със стойността на активите, посочва консултантската компания Colliers International.

Според компанията проекти с обща площ около 760 хил. кв.м – нови шопинг центрове и разширения на съществуващи, предвидени за реализация през следващите три години, няма да бъдат завършени.

„Въпреки че в момента икономическата среда е доста по-стабилна в сравнение с 2008 г., пазарът все още не е готов, за да може да абсорбира новопостроените търговски центрове. Има нужда от по-продължителен икономически бум, за да може това да се случи“, коментира Марк Филипсън от компанията.

Експертите дават като примери някои от последните случаи на затворили магазини. BHS например затвори 164 магазина след 88 години на пазара, което доведе до загуба на повече от 11 хил. работни места. Austin Reed, чиито облекла бяха доста популярни и сред знаменитостите, също затвори заради силната конкуренция на онлайн продажбите.

Независимият анализатор Ричард Хайман посочва, че през последните 10 години онлайн търговията на практика е добавила над 100 млн. кв.м нови търговски площи.

Същевременно първокласните локации на Острова изглежда са все още далеч от проблемите на търговския сегмент от пазара на бизнес имоти като цяло. Наемите на най-качествените площи продължават да нарастват. Само 5% от този клас площи са с по-ниски наеми в сравнение с миналата година.

Проектите, които не са прекратени, обикновено са в райони с нарастващ човекопоток. Повечето от тях са разширения на съществуващи търговски центрове, а не нови молове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още