IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на първокласни офиси вървят нагоре в световен мащаб

За тази година се очаква 5% ръст на усвоените площи и умерен ръст на наемите в повечето региони

12:37 | 02.06.16 г.
Наемите на първокласни офиси вървят нагоре в световен мащаб

Наемите на първокласните офис площи в глобален мащаб отчитат ръст от 3,6% през първото тримесечие на годишна база, показват данните на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Компанията е включила в индекса си 95 пазара по света. Статистиката сочи още, че спрямо предходното тримесечие ръстът на наемите на първокласните офис площи достига 0,6% спрямо 1,3% през през предишното тримесечие.

Експертите отчитат подобряване на бизнес доверието и корпоративната активност се очаква да се ускори през тази година.

Що се отнася до усвоените обеми, за тази година се очаква те да достигнат минимум същия обем от миналата година. Базовият сценарий предвижда ръст от 5 на сто на годишна база на фона на засиленото търсене от страна на наематели и ограниченото предлагане.

За цялата 2016 г. се очаква ръстът на наемите да достигне 3-4%.

Статистиката за отделните региони показва, че наемните равнища на първокласните офиси в Америките са забавили ръста си до 0,3% през първото тримесечие спрямо 0,8% за предходното. Отчетените ръстове на наемите в САЩ не успяват да компенсират спадовете в Канада и Латинска Америка.

В Азиатско-тихоокеанския регион ръстът на наемите се е забавил до 0,6% през първото тримесечие спрямо 1,1% през четвъртото тримесечие на годината. В Европа ръстът се е забавил също до 0,6% спрямо 1% през предходното тримесечие.

Индексът, който отчита динамиката на наемите на първокласни офиси в Близкия изток и Северна Африка, отчита ръст от 2,7% за тримесечието спрямо 7,4% ръст в предходното тримесечие.

Очакванията са през тази година глобалните пазари на офис площи да достигнат пика си от настоящия цикъл. Обемът на новопостроените площи обаче е все още далеч от предишния максимум от 2008 г. Затова и се очаква делът на незаетите площи да остане сравнително стабилен, а наемите да отчетат умерен ръст в повечето региони, посочва се в доклада на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още