IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Сингапур е по-близо до дъното от Хонконг

Цените на жилищата и в двата мегаполиса са в средата на процес по корекция, според анализатор

10:04 | 27.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Сингапур е по-близо до дъното от Хонконг

Пазарът на имоти в Сингапур вероятно е по-близо до дъното от този в Хонконг, смятат анализатори от консултантската компания LaSalle Investment Management, цитирани от Bloomberg.

Властите на двата най-скъпи жилищни пазара в Азия наложиха серия от ограничения през последните години, за да овладеят ръста на цените и да направят имотите по-достъпни за местните купувачи. На фона на забавянето на икономиките в региона обаче намаля и търсенето, а цените на жилищата и в двата мегаполиса са в средата на процес по корекция.

"Хонконг и Сингапур са в различен цикъл", казва Крис Чоу от LaSalle в интервю за информационната агенция.

От 2003 г. до пика им през септември миналата година цените на имотите в Хонконг са се увеличили почти пет пъти. Заради опасенията за забавянето на икономиката на Китай се усеща и спад на продажбите в мегаполиса.

От 2003 г. до достигането на пика им през 2013 г. цените на жилищата в Сингапур отбелязват почти двоен ръст, сочат още данните на компанията.

От септември насам цените на жилищата в Хонконг са паднали с около 13%. За същия период цените в Сингапур са се понижили с 1,2%. Спадът от пика, достигнат през 2013 г., достига 9 на сто, като рестрикциите пред купувачите продължават да “охлаждат” търсенето.

Пазарът на офиси в Хонконг все още се радва на засилено търсене, основно от т страна на китайските инвеститори. От няколко години насам обаче LaSalle се отдръпва от местния пазар на офис площи заради неоправдания риск в момента, посочва Чоу.

Според него Сингапур вероятно е по-близо до повратната точка от цикъла на пазара на имоти, отколкото Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още