IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвегия ще "изсветлява" данъчните практики на държавния си инвестиционен фонд

Инвестициите в имоти на фонда се осъществяват посредством дружества, регистрирани в Люксембург и американския щат Делауер

18:13 | 26.05.16 г.
Норвегия ще "изсветлява" данъчните практики на държавния си инвестиционен фонд

През тази седмица Норвегия ще предприеме първи стъпки за използване на държавния си инвестиционен фонд – най-големия в света, като инструмент в борбата за избягването на данъци чрез данъчни убежища, съобщава Ройтерс.

Правителството ще предприеме мерки за регулирането, като прегледа структурите на собствеността на фонда, чрез които той намалява данъчните си задължения върху чуждестранните си инвестиции.

Решението на правителството е свързано с изтичането на т. нар. Панамски досиета през април. Те разкриха подробности за укриването на данъци от корпорациите, което предизвика глобална реакция срещу данъчните убежища.

Норвегия иска да изясни степента на експозиция на държавния инвестиционен фонд към данъчни убежища, обяснява председателят на финансовата комисия на парламента на страната Ханс Олав Сиверсен.

Най-вероятният сценарий предвижда парламентът да поиска от правителството да осигури набор от инструменти, с които да гарантира, че няма пространство за маневриране чрез данъчни убежища. Препоръките се очаква да бъдат публикувани в края на тази седмица.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия инвестира приходите от петрол и природен газ в чуждестранни акции, облигации и недвижими имоти. Повечето от активите на фонда са концентрирани в акции и облигации. Той притежава обаче и дялове в повече от 800 имота в целия свят. Голяма част от собствеността им е организирана чрез дружества, регистрирани в Люксембург и американския щат Делауер.

Сред аргументите за използването на тези дружества е намаляването на данъчните разходи на инвестиционния фонд. Парламентът обаче смята, че структурата на компаниите може да бъде ревизирана.

Фондът вече има ограничения за инвестиции, свързани с детски труд, изменението на климата и замърсяването на водите. Забранени са и инвестициите в някои индустрии, например производството на ядрени оръжия и тютюневия бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още