IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на жилища на Острова падна до най-ниското ниво от 2008 г.

Една от причините е нов данък върху сделките, който влезе в сила през април

12:58 | 13.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британски институт отчита най-острия спад на запитванията от потенциални купувачи на жилища във Великобритания през април от 2008 г. насам. Спадът е отражение на новите данъци върху наемодателите и наближаващия референдум в страната за членството ѝ в Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Британският кралски институт на лицензираните оценители (RICS) още преди това очакваше понижение на търсенето, след като наемодателите побързаха да закупят имоти по-рано през годината, преди през април да влезе в сила по-висок данък върху сделките.

Най-острият спад на търсенето през април се отчита в Лондон – най-популярния район сред чуждестранните инвеститори, а общото понижение е най-голямото от август 2008 г. в началото на глобалната финансова криза, заяви RICS в четвъртък.

„Макар че явно основната причина за спада е по-слабото търсене с цел покупка за отдаване под наем, понижението може би отразява и част от несигурността, която започва да се налага на пазара преди референдума във Великобритания по членството ѝ в ЕС“, казват от RICS.

Социологическите проучвания показват, че позицията на британците е разделена по равно по това дали страната да остане в съюза.

Канцлерът Джордж Озбърн каза миналата неделя, че собствениците на имоти ще понесат сериозни удари, ако Великобритания излезе от ЕС.

Според RICS цените на жилищата продължават да се вдигат въпреки сериозния спад на търсенето, тъй като по-малко продавачи предлагат собствеността си на пазара. В същото време има дългосрочен недостиг на жилища.

Месечният показател за ценовия баланс на жилищата на RICS е спаднал до 41 пункта през април от 42 през март, което е най-ниското му ниво от юни 2015 г. Спадът все пак е по-малък от прогнозирания в анкета сред икономисти на Ройтерс.

Членовете на RICS не очакват повишаване на цените през следващите три месеца, но голяма част от тях предвиждат ръст през следващата година. Средно те очакват цените на жилищата да се вдигат с между 3% и 5,5% годишно през следващите пет години, а наемите – с 4,6% годишно.

Статистическата служба на Великобритания съобщи за поскъпване от 7,6% на жилищата през 12-те месеца до февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още