IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в жилища под наем са най-активни в луксозния сегмент в Лондон

Другата най-активна група са купувачите на втори дом

17:00 | 28.04.16 г.
Инвеститорите в жилища под наем са най-активни в луксозния сегмент в Лондон

Инвеститорите в имоти, отдавани под наем, и купувачи на втори дом са осъществили по три от всеки пет сделки с първокласни имоти в Лондон през първото тримесечие на годината, пише онлайн изданието propertywire.com, като цитира данни на консултантската компания Marsh & Parsons.

Това е довело и до увеличаване на дела на сделките, осъществени с пари в брой, посочва се в доклада на компанията.

Най-голямата група купувачи на първокласни имоти в британската столица през първите три месеца на годината са тези, които придобиват жилища с цел отдаване под наем – 36% от всички, активни в сегмента, сочат данните на компанията. Активизирането им се обяснява с предстоящото увеличение на гербовия налог върху сделките с луксозни имоти.

Втората най-активна група купувачи в луксозния сегмент с дял от 23% от покупките са инвеститорите във втори дом. Така двете групи купувачи съставляват 59% от купувачите в луксозния сегмент в града. В централните райони този дял достига и над 76%.

Компанията посочва още, че нивата на търсене и предлагане на луксозни имоти в Лондон се движат в разнопосочни направления. Търсенето на купувачите се увеличава доста по-значително в по-периферните райони на британската столица заради все още по-достъпните цени. Същевременно то се понижава с 4 на сто в централните райони през първото тримесечие на годишна база.

Предлагането на жилища в периферията на Лондон обаче се свива с 12 на сто, което скоро вероятно ще оттласне силно нагоре цените. В централните райони предлагането се увеличава с 11%, което оказва съществен низходящ натиск върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още