IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марош Шефчович иска публични инструменти за реновация на сгради

ЕК готви ревизия на няколко директиви и нов финансов инструмент за интелигентни сгради

11:59 | 22.04.16 г. 1
Марош Шефчович иска публични инструменти за реновация на сгради

Европейският комисар, отговарящ за развитието на Енергийния съюз, Марош Шефчович настоява за нови инструменти за публично финансиране, с които да се даде тласък на вълна от обновяване на сгради в Европа, пише онлайн изданието euractiv.com.

Шефчович очерта визия, според която сградите не са просто основа на стратегията за Енергийния съюз, но и свързани помежду си възли на икономиката от бъдещето, посочва изданието. Тя включва и нов финансов инструмент за интелигентни сгради, който Комисията разработва в момента.

Еврокомисарят посочи, че Европейската комисия (ЕК) ще представи през есента нова инициатива за финансиране на “умни сгради” заедно с ревизия на директивата на енергийната ефективност и за енергийната ефективност на сградите.

Комисията е определила сградите като един от централните стълбове на стратегията си за Енергийния съюз, която има за цел да повиши енергийната сигурност на блока и да засили борбата с климатичните промени. Реновациите могат да намалят излъчваните от сградите вредни емисии, енергийната зависимост, потребителските разходи и енергийната бедност, както и да стимулират инвестициите в строителния сектор и икономиката като цяло.

“Ясно е, че постигането на целите за 2030 г. няма да бъде възможно, ако пренебрегваме огромния потенциал на сградите в Европа”, коментира Шефчович. Лидерите на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за намаляване с поне 40% на емисиите парникови газове до 2030 г., както и увеличение с 27% на енергийната ефективност и потреблението на енергия от възобновяеми източници, посочва изданието.

Ангажиментите към 2030 г. са крайъгълният камък в стратегията за ограничаване на глобалното затопляне, която беше договорена на конференцията на ООН за климата в Париж в края на миналата година.

“Сградите са естествен кандидат за нашето внимание и правилен регулаторен подход. Много е трудно обаче регламентите да се приложат, ако не разполагаме с финансиране. Това, което обмисляме в момента, е как да се намерят правилните стимули”, коментира Марош Шефчович.

Една от основните му цели е да убеди частния сектор да се включи в подобряването на енергийната ефективност. В основата на бизнеса се предвижда да бъде преразглеждането и укрепването на сертификатите за енергийни характеристики.

Тези сертификати дават информация на потребителите за енергийните характеристики на сградата. Те попадат под регламентите, заложени в директивата на ЕС за сградите, която ЕК в момента преразглежда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Да не стане така, че след Националната програма за саниране на мис Пиги, да трябва да стартира веднага втора?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още