IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен спад на разрешителните за строеж на жилища в САЩ през март

Активността на пазара на имоти в страната отслабва

21:15 | 19.04.16 г.
Силен спад на разрешителните за строеж на жилища в САЩ през март

Разрешителните за строеж на жилища в САЩ са се понижили с повече от очакваното през март, като са достигнали до едногодишен минимум, сочат данните на американското търговско министерство, цитирани от Ройтерс.

Издадените разрешителни са се понижили с почти 9 на сто до 1,09 млн. броя на годишна база, показват данните.

Разрешителните за строителство на еднофамилни жилища са се понижили с 9,2% на годишна база – най-ниско ниво от октомври, а на многофамилни жилищни сгради – с почти 8 на сто до едногодишно дъно.

“Не само потребителите се отдръпват от пазара, а и строителите губят инерция”, коментира Сал Гуатиери, старши икономист от BMO Capital Markets в Торонто. Според него двата основни двигателя на пазара на жилища в САЩ са отслабнали значително, което обяснява и защо Федералният резерв вероятно ще продължи да вдига лихвите тази година.

Спадът на издадените разрешителни за строеж показва отслабване на активността на жилищния пазар и е огледало на докладите за спад и на бизнес инвестициите, индустриалното производство, търговията, инвестициите в запаси и продажбите на дребно. Това предполага и застой на икономическия растеж през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още