IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в света се понижават през първото тримесечие

Анализатори очакват възстановяване на активността през годината

12:00 | 14.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в глобален мащаб се е понижил през първото тримесечие на годината в съответствие с пазарните настроения, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на данни на JLL.

Очакванията са активността да е колкото и през 2015 г. заради по-засиления растеж на пазарите в някои региони на света.

Предварителните данни за глобалните капиталови потоци на пазара на бизнес имоти показват, че обемът на инвестициите в бизнес имоти се е свил със 17 на сто през първото тримесечие на годишна база от 154 млрд. долара до 128 млрд. долара.

Анализаторите все пак подчертават, че първото тримесечие на миналата година беше най-силното за последните шест години.

„Високото ниво на волатилност и риск на пазарите съвпаднаха с така или иначе най-спокойното за пазарите тримесечие от годината. Затова и резултатите за периода януари-март изглеждат толкова слаби“, коментира Дейвид Грийн-Морган от JLL.

Той обяснява, че по-късно през годината възстановяването на темповете на растеж ще е бързо. Към глобалния сектор на имотите се насочва огромен обем капитал заради по-високата доходност. По-голямата част от него все още не е инвестирана.

Що се отнася до отделните региони, в Северна Америка е отчетен спад на инвестициите от 16% на годишна база до 61 млрд. долара. Понижението се определя от спада на пазара в САЩ, докато в Канада е отчетен ръст от 3%.

В доларово изречение инвестициите в Европа отчитат намаление от 20 на сто до 46 млрд. долара. Най-силни спадове – от съответно 30% и 37%, са отчетени във Великобритания и Франция. В Германия е регистрирано понижение от 7%. В Централна и Източна Европа, Скандинавия и Бенелюкс обаче са отчетени ръстове на инвестициите в бизнес имоти през първото тримесечие на годишна база.

В Азиатско-тихоокеанския регион обемите отчитат спад от 16% на годишна база до 21 млрд. долара. Активността в Австралия и Хонконг се увеличава, както и в Южна Корея. В Китай, Япония и по-голямата част от развиващите се пазари в региона обаче се наблюдава спад на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още