IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват през първото тримесечие

Волатилността и нестабилността от първите седмици на 2016 г. се отразяват на пазара

11:20 | 12.04.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват през първото тримесечие

Обемът на сделките с бизнес имоти в Европа е намалял с 20 на сто през първото тримесечие на 2016 г. спрямо последното на 2015 г., сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието propertyeu.info.

На годишна база спадът достига 17% до 128 млрд. долара, отчита още компанията.

Намалението обаче се обяснява с изключително силното първо тримесечие на миналата година. Тогава беше отчетен най-силният старт на годината от шест години. Спрямо последното тримесечие намалението е традиционно.

Въпреки общата тенденция на спад в някои държави се виждат отчетливи ръстове, например страните от Бенелюкс и Централна и Източна Европа.

Най-силни спадове на инвестициите се наблюдават в традиционните досега лидери на пазара – Великобритания (-37%) и Франция (-30%), както и в Германия (-7%).

Благодарение на силните капиталови пазари се очаква активността на пазара на имоти в Европа през тази година да остане в съответствие с 2015 г.

“Повишеното ниво на волатилност и избягване на риска, на които станахме свидетели през първите четири до пет седмици на 2016 г., са в съчетание с най-слабото за пазара тримесечие за годината. Затова и резултатите на пазара изглеждат слаби”, коментира Дейвид Грийн Морган, директор проучвания в JLL.

Според него възстановяването на капиталовите пазари и кредитната активност дават основание да се смята, че активността през тази година ще е колкото и през миналата – около 700 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още