IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните инвеститори в жилищни имоти в САЩ отново се активизират

Покупките на физически лица с цел инвестиция нарастват през 2015 г. за първи път от пет години

10:09 | 08.04.16 г.
Частните инвеститори в жилищни имоти в САЩ отново се активизират

Частните инвеститори в жилищни имоти в САЩ се завръщат на пазара. Покупките на физически лица с цел инвестиция нарастват през 2015 г. за първи път от пет години, според Националната асоциация на брокерите на имоти в страната.

Данните на организацията показват, че продажбите на ваканционни имоти са намалели до 920 хил., което е спад с 18,5 на сто спрямо отчетените сделки с 1,13 млн. жилища през 2014 г. Все пак обемът на продажбите достига второто най-високо ниво от почти десетилетие, отбелязва онлайн порталът themovechannel.com.

Инвестиционните продажби обаче се увеличават със 7 на сто до приблизително 1,09 млн. жилищни единици спрямо 1,02 млн. през 2014 г.

Оценките се базират на проучване, в което са включени над 2 хил. души, закупили имот в САЩ през миналата година. От проучването са изключени институционални инвеститори.

"Въпреки по-малкия дял на проблемните имоти, предлагани на пазара, инвестиционните покупки промениха курса през 2015 г. след спад от четири поредни години", казва главният икономист на организацията Лорънс Юн.

Юн посочва, че цените на жилищата непрекъснато нарастват, което води до засилено търсене на жилища под наем. Това подкрепя инвестиционния интерес към пазара и гарантира, че би могло да диверсифицира доходите на инвеститорите.

През миналата година продажбите на ваканционни имоти в САЩ са били 16% от всички сделки спрямо 21% през 2014 г. Делът на инвестиционните продажби остава стабилен на ниво от 19% основно заради увеличените сделки за покупка за собствени нужди, които достигат 65%.

Средната продажна цена и на ваканционните имоти, и на жилищата за инвестиция се е увеличила през миналата година съответно с 28% до 192 хил. долара и с 15,3% до 143 500 долара.

Юн допълва, че повечето от ръстовете и в двата сегмента от пазара са съсредоточени в южните американски щати и най-вече във Флорида – един от най-силно ударените щати след глобалната криза.

Инвеститорите ще се облагодетелстват от по-дългосрочни наеми. В допълнение, те едва ли ще търсят наемател повече от 30 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още