IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England ще тества готовността на банките за тежка криза

Британската централна банка затяга кредитирането за покупка на имоти с цел отдаване под наем

17:29 | 30.03.16 г. 3
Bank of England ще тества готовността на банките за тежка криза

Bank of England подготви сценариите за проверката на британските кредитори, съобщава Ройтерс. Институцията ще проверява издръжливостта на банките при евентуална рецесия в страната, както и при нова глобална криза, допълва информационната агенция.

Британските банки ще бъдат тествани дали ще се справят с повторение на кризата от 2008 г., срив на цените на имотите в Хонконг, силен ръст на безработицата във Великобритания и цена на петрола от 20 долара за барел.

Предвижда се през стрес тестовете на британската централна банка да минат седем водещи банки и строителни общества. Не се предвижда да има определени резултати, при които да се счита, че проверките са успешно преминати. За всяка финансова институция ще се преценява определен минимум според размера ѝ и капиталовите изисквания.

Предвижда се резултатите да са готови през четвъртото тримесечие на тази година. От банките може да бъде поискано да подобрят капиталовите си позиции, ако представянето им спрямо различните сценарии изглежда слабо.

Един от сценариите предвижда спад на глобалната икономика с близо 2 на сто през първата година, както се случи след кризата от 2008 г. Ще се проверява и издръжливостта на банките при спад на цените на жилищата на Острова с 31%, а на бизнес имотите – с 42%. Сценарият предвижда и проверка при свиване на британската икономика с 4,3% и удвояване на безработицата до малко под 10 на сто, както и обезценяване на британския паунд със 7% спрямо долара.

Същевременно Bank of England предприе и мерки срещу рисковото кредитиране, пише Wall Street Journal. Купувачите на имоти с цел отдаване под наем ще преминават през по-стриктни проверки преди да им се отпусне заем. Основната идея зад това решение е да се „охлади“ пазара на имоти на Острова, който се подклажда от непрекъснато засилващо се търсене на жилища за покупка и под наем и слабо предлагане.

Предвижда се купувачите с цел отдаване под наем да преминават по-строги проверки за доходите и дали ще могат да се справят с изплащането на заема при по-високи лихви независимо от генерирания доход от имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Инвестиция в недвижими имоти и надуване на строителни балони е нещо което е добре познато и у нас.Погледнете как скачат цените на недвижимите имоти и какви измами се случват при покупко продажбата им.Реномирани агенции за недвижими имоти подават обяви с невярно съдържание за степента на завършеност на обекта!Употребяват се несъществуващи за ЕКСПЛОАТАЦИЯТА на сградата терминологии като "АКТ -16", или пък "РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ"!Чл.177 от ЗУТ ясно сочи изискването за издавене на УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ от компетентния орган, който за четвърта и пета категория жилища се явява ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ в частност КМЕТА НА ОБЩИНАТА.Време е на пазара на недвижимите имоти да се сложи ред и всички измамници от лицата издали тези документи с невярно съдържание наричащи се "АКТ -16", до брокера предлагащ подобни "ЗАВЪРШЕНИ СГРАДИ" да бъдат поставени по местатат им, а защо не и ЗАТВОРА?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Така трябва !!....тежка криза която сами си предизвикаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Сигурно и британците ще намерят при себе си някое КТБ, но няма да правят драма от това, а тихо и кротко ще изгонят мустакатия й собственик и ще я продадат на изгодна цена на някой шейх! А ние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още