IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците и китайците се насочват към по-евтини жилища в Лондон

Купувачите от двете страни вече предпочитат имоти в предградията, а не в центъра на града

17:23 | 26.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руските и китайски купувачи, които помогнаха на пазара на луксозни жилища в центъра на Лондон да достигне нови висоти, сега се насочват към по-евтини райони на града, коментира Financial Times.

Пренасочването отбелязва промяна в настроенията на тези, които търсят да купят жилища в Лондон, като инвестициите след покупките на къщи за няколко милиона паунда рязко са се понижили. Търсенето остава силно на пазара за по-евтини апартаменти и къщи, стимулиран от вътрешно търсене.

Данните, събрани от компанията за недвижими имоти Hamptons International за FT, показват и по-ниската покупателна сила на афектираните от валутни движения, например срива на рублата.

Покупките от руснаци в „луксозни“ квартали, например Кенсингтън и Челси, са се свили с 6% общо през 2014 г. до само 1% през 2015 г. Те обаче нарастват от 2% до 11% в по-вътрешните за Лондон райони като Чаплам, Айлингтън и Пимлико.

Фионала Ърли, директор на проучванията в Haptons, казва, че руснаците задържат интереса си за „сигурни“ имоти в Лондон, но купуват по-достъпни жилища, след като валутата им бе ударена от ниските цени на петрола и международните санкции. „Имотите във Великобритания сега са около два пъти по-скъпи за руснаците, отколкото в началото на 2014 г.“, казва тя.

Самото забавяне при луксозните имоти възпира купувачите, като „по-ниският прогнозиран ръст на капитала в централен Лондон“ кара инвеститорите да търсят по-отдалечени имоти, добавя тя.

Броят на китайските купувачи също е намалял от 8% през 2014 г. в централен Лондон до 2% през 2015 г., но се е увеличил от нула до 2% в предградията на Лондон.

„Някои международни купувачи искат да имат база в Лондон, някои инвестират, а други искат да купят имот за децата си, за да имат къде да живеят докато учат тук“, казва Ърли.

„Тези азиатски купувачи търсят по-далеч от центъра на града. Индийските купувачи често купуват в предградията на Лондон, а сега и други следват техния пример“.

Международните купувачи като цяло са намалили покупките си на жилища в луксозния централен Лондон през миналата година, като се отчита спад от 32% на броя на сделките спрямо предишната година. Като цяло пък се отчита 26-процентов спад на продажбите на скъпи жилища в Лондон благодарение на различни фактори, включително увеличението на гербовия налог в края на 2014 г., допълва Ърли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още