IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на стари жилища в САЩ със силен спад през февруари

Същевременно средната цена на старите жилища в САЩ се е увеличила с 4,4% през февруари на годишна база до 210 800 долара

18:17 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на стари жилища в САЩ със силен спад през февруари

Препродажбите на жилища в САЩ са спаднали рязко през февруари като знак за потенциални проблеми на пазара на имоти и икономиката на страната като цяло, съобщава Ройтерс.

Данните на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти показват, че продажбите на съществуващи жилища са се свили с малко над 7 на сто на годишна база до 5,08 млн. жилищни единици. Това е най-ниското ниво от ноември, посочва организацията.

През последните месеци препродажбите на жилища са волатилни и не се откроява ясна тенденция нагоре или надолу, отбелязва информационната агенция.

Най-силен спад на продажбите на съществуващи жилища е отчетен в американския североизток – със 17,1% на годишна база.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха далеч по-слабо понижение – с 2,8% до 5,32 млн. жилищни единици на годишна база.

Същевременно средната цена на старите жилища в САЩ се е увеличила с 4,4% през февруари на годишна база до 210 800 долара. Главният икономист на организацията Лорънс Юн коментира, че за много купувачи е изключително трудно да намерят подходящ имот на достъпна за тях цена заради затегнатото предлагане, което също може да има отношение към силния спад на препродажбите.

Запасите от стари жилища на американския пазар са намалели до 1,8 млн. жилищни единици, показват данните на организацията. При сегашните темпове на продажби те биха стигнали за 4,4 месеца. За „здравословни“ за пазара се считат обаче запаси, които биха задоволили 6-месечно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още