IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Испания са на най-високо ниво от 2008 г. насам

Тази година се очаква малко по-слаб резултат, опортюнистичните инвеститори отстъпват на тези с по-дългосрочен хоризонт

13:06 | 21.03.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Испания са на най-високо ниво от 2008 г. насам

Инвестициите в бизнес имоти в Испания са достигнали 8,8 млрд. евро през миналата година - най-висока стойност от 2008 г. насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Миналата година е била рекордна по отношение на общия инвестиран обем на пазара на имоти в Испания, който отчита ръст от 13 на сто на годишна база, посочва още компанията.

Офисите са най-популярни сред инвеститорите, следвани от шопинг центровете, които са привлекли 4,6 млн. евро през миналата година. Най-силен ръст отчитат инвестициите в логистични имоти в страната, но те тръгват от доста ниска база. Обемът на вложенията в този сегмент от пазара достига 850 млн. евро през 2015 г.

Хотелите са след логистичните имоти по предпочитания, но набират скорост предвид силното възстановяване на туризма и в национален, и в международен мащаб.

За тази година компанията очаква инвестициите в бизнес имоти в Испания да са малко по-слаби в сравнение с миналата, въпреки че се очакват повече трансакции.

Най-активни на пазара в страната са инвестиционните фондове, както и публичните компании за инвестиции в имоти. Те са допринесли за над 55% от инвестиционната активност през миналата година.

Публичните фондове за инвестиции в имоти в Испания са активни от 2013 г., като вече се превръщат във водещи играчи в сектора. Все повече се засилва ролята и на частните инвеститори. Докато през 2014 г. частните инвестиции в бизнес имоти достигаха 5% от общия обем, през миналата година този дял почти се е утроил до малко над 14%.

Тенденциите са опортюнистичните инвеститори да отстъпват на инвеститори с по-дългосрочен хоризонт. Що се отнася до националността, въпреки засилената активност на трансграничните инвеститори, местните продължават да доминират на пазара с дял от 47% от всички активни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още