IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на жилищата на Острова за първи път преминава 300 хил. паунда

В много части от страната предлагането продължава чувствително да изпреварва търсенето, което подкрепя и ръста на цените

11:09 | 21.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Средната цена на жилищата на Острова за първи път преминава 300 хил. паунда

Средната цена на жилищата във Великобритания е нараснала с 1,3% през март спрямо март 2014 г., като за първи път надвишава 300 хил. паунда, сочат данни на оператора на един от най-големите и популярни сайтове за имоти на Острова Rightmove Plc., цитирани от Bloomberg. 

Същевременно при офертните цени е отчетен още по-силен ръст – 7,6% на годишна база, показва още статистиката. Така за последните 10 години ръстът на цените на жилищата в страната достига 50 на сто – повече от два пъти в сравнение с ръста на доходите, посочват от компанията.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн обеща преди време, че държавата ще освободи повече земя за жилищно строителство в опит да се преодолее недостигът на жилища в някои части на страната.

Правителството се опитва да подкрепи и купувачите на първи собствен дом. През миналата седмица властите на Острова представиха специален спестовен продукт, който може да се ползва като първоначална вноска за жилища на стойност до 450 хил. паунда.

В много части от страната обаче предлагането продължава чувствително да изпреварва търсенето, което подкрепя и ръста на цените.

През март се отчитат ръстове на цените на жилищата във всички региони на страната. Този път обаче основен двигател на увеличенията са цените извън Лондон. В централните райони на британската столица през март е отчетен спад на цените на жилищата за разлика от по-крайните квартали, тъй като купувачите вече търсят по-достъпни райони. Това забавя ръста на цените на имотите в британската столица като цяло.

Средната офертна цена на жилище в града достига малко над 644 хил. паунда, като в Кенсингтън например тя е над 833 хил. паунда, а в предградията – малко над 517 хил. паунда, отчита статистиката на компанията.

Компанията наблюдава и известен ръст на търсенето. Обяснението е, че купувачите с цел отдаване под наем бързат да приключат сделките си преди обявеното увеличение на гербовия налог, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
barnabas
преди 8 години
Ако може и на мен да ми се обясни. Нашите боркита тука разправят, че търсенето изпреварва предлагането и за това цените растър, а тука на опаки ... кой прав, кой крив сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
rrado
преди 8 години
В много части от страната обаче предлагането продължава чувствително да изпреварва търсенето, което подкрепя и ръста на цените.Ако може авторите да ми обяснят това изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още