IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа достигат рекорди в края на 2015 г.

Полша продължава да е водещата дестинация за инвестиции в региона, в Словакия и Румъния се наблюдават силни спадове

11:56 | 25.02.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа достигат рекорди в края на 2015 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти на основните пазари в Централна Европа – Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, са достигнали нов рекорд в края на миналата година, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

През последното тримесечие на миналата година обемът на инвестициите в недвижимости в региона е достигнал 3,16 млрд. евро, което е повече в сравнение с предишния рекорд, отчетен през последните три месеца на 2006 г., посочва компанията.

За цялата 2015 г. обемът на инвестициите достига 7,37 млрд. евро, което е малко над нивата от 2014 г. - 7,34 млрд. евро.

Полша продължава да е водещата дестинация за инвестиции в региона, като привлича най-висок дял международен капитал. През миналата година страната е привлякла над 4 млрд. евро от общия обем на инвестициите в Централна Европа в сравнение с 3,13 млрд. евро през 2014 г.

Само през последното тримесечие на миналата година Полша е привлякла рекордните 2,44 млрд. евро, което е над 75% от всички инвестиции за региона за периода.

Втората най-предпочитана дестинация е Чехия с 1,9 млрд. евро за цялата 2015 г., което е малко под нивата, отчетени през 2014 г.

Обемите, отчетени в Унгария, достигат 810 млн. евро, като на годишна база е отчетен ръст от 31%, показват данните на компанията.

В Словакия и Румъния обаче е отчетен сериозен спад на инвестициите в бизнес имоти – със съответно 75% и 52% до 124 млн. и 528 млн. евро.

Най-голямата сделка за региона през 2015 г. е трансакцията за мажоритарния дял в шопинг центъра Palladium в Прага, който беше придобит от Union Investment за 570 млн. евро. Най-съществената портфейлна сделка е за портфейла търговски имоти на Echo, който беше придобит от Griffin Real Estate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още