IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реформи изравняват статута на чуждите и местните инвеститори в имоти в Германия

В момента данъчното третиране на инвеститорите не е еднакво и страната е заплашена от наказателна процедура

13:08 | 24.02.16 г.
Реформи изравняват статута на чуждите и местните инвеститори в имоти в Германия

Данъчният статут на местните и чуждите инвеститори в имоти в Германия ще бъде изравнен, съобщава Ройтерс.

Очаква се днес правителството на канцлера Ангела Меркел да одобри проектозакон, съгласно който чуждите и местните инвеститори ще плащат еднакви данъци. Така Берлин ще избегне намеса на европейските власти и евентуална наказателна процедура, отбелязва информационната агенция.

Според действащото законодателство местните инвеститори в имоти не плащат данъци върху приходите от дивиденти и имоти, докато чуждите фондове дължат данък в размер на 15 на сто.

Подобни данъчни режими действаха във Франция и Полша и бяха отменени от Съда на Европейския съюз (ЕС). Съдебните решения принудиха и Берлин да действа.

„В момента третирането на чуждите и местните инвеститори не е еднакво. Това поражда значителни правни рискове, произтичащи от членството в ЕС“, коментирал е пред информационната агенция източник от германското правителство.

Изключенията в данъчния режим ще бъдат премахнати с новото законодателство. Всички инвестиционни фондове ще плащат данък от 15 на сто, независимо къде са регистрирани. Ще има промени и при скалата на облагане на индивидуалните инвеститори.

Източникът на информационната агенция посочва, че Бундестагът скоро ще одобри реформата и тя ще може да влезе в сила от януари 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още