IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общоевропейска стратегия за инвестиции в жилища гарантира по-висока доходност

Жилищният пазар е стабилен и все още има достъпни сегменти, в които е разумно да се инвестира, според експерти

09:44 | 18.02.16 г.
Общоевропейска стратегия за инвестиции в жилища гарантира по-висока доходност

Паневропейските инвеститори в жилищни имоти получават по-висока възвръщаемост, пише онлайн изданието propertyeu.info.

"Огромният растеж на жилищния сектор през последните три до пет години промени пазара. Натискът за инвестиции и юридическите промени отвориха Европа за инвеститорите, така че днес една общоевропейска стратегия може да бъде изпълнена спокойно”, коментира Маркъс Сийлбек от Patrizia Immobilien.

През последните няколко години към жилищния сектор на Стария континент отново се насочиха огромен обем институционални капитали. Сийлбек подчертава, че дългосрочните инвестиции на пенсионни фондове и застрахователни компании допринасят за стабилността и прозрачността на пазара.

“Жилищата са сред най-добрия клас активи в Европа и инвеститорите вече могат да изберат кошница от страни за толкова дълго време, колкото те биха били добра инвестиция”, коментира Джон Джърман от Invesco Real Estate.

Той посочва, че жилищният пазар е стабилен и все още има достъпни сегменти, в които е разумно да се инвестира.

Инвестициите в жилищни имоти са по-стабилни в сравнение с бизнес имотите, тъй като жилищата са от основна необходимост и колебанията на наемателите са по-малко свързани с икономическия цикъл, допълва той. Тези активи традиционно са с по-ниска доходност, но стратегията “купи и задръж” може да бъде привлекателна в условията на продължително ниски лихви, смята експертът.

Все пак има и някои въпросителни около бъдещето на инвестициите в жилищния сектор в Европа. Някои експерти прогнозират стабилизиране на цените, а други – дори и спад.

Това може и да е вярно за прегрелия пазар в централен Лондон например, но не и на други места, посочва обаче Сийлбек. Според него в повечето европейски градове няма достатъчно предлагане, което ще подкрепя ръста на цените поне в обозримо бъдеще.

Според Джърман в Европа се наблюдава и друга тенденция – институционални инвестиции в многофамилни жилищни сгради по модела на САЩ.

За момента най-привлекателни за този тип вложения са Великобритания и Германия, но с времето все повече инвеститори започват да се насочват и към други европейски страни.

Наемателите са привлечени от тези сгради най-вече заради допълнителните услуги и по-просторните, комфортни и модерни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още