IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в Сингапур продължават да се свиват

Цените на имотите в мегаполиса се понижават вече девето поредно тримесечие, което е най-дългият негативен период за пазара от 17 години

14:00 | 16.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на нови жилища в Сингапур продължават да се свиват

Продажбите на нови жилища в Сингапур са отбелязали най-лошия годишен старт от 2009 г. насам, съобщава Bloomberg. По-строгите условия за ипотечно кредитиране са „охладили“ значително втория най-скъп пазар на имоти в Азия, отбелязва информационната агенция.

През януари строителите са продали 322 жилища, което е с 16 на сто по-малко спрямо декември 2015 г., сочат данните на местния строителен регулатор.

За цялата 2015 г. в Сингапур са продадени 7 440 нови жилища, като годишният ръст се е забавил до 2%. В сравнение с 2013 г. обаче, когато беше регистриран пикът на пазара на нови жилища в мегаполиса, продажбите от миналата година са наполовина по-малки, отбелязва агенцията.

Цените на жилищата в Сингапур се понижават вече девето поредно тримесечие, което е най-дългият негативен период за пазара от 17 години заради затегнатите условия за ипотечно кредитиране.

Към последното тримесечие на 2015 г. индексът на цените, който отразява динамиката на частните жилища, се е понижил с 0,5% спрямо третото тримесечие, сочат данните на сингапурския строителен регулатор. Годишният спад достига 3,7% - почти колкото и през 2014 г.

Местното правителство започна да затяга пазара на имоти от 2009 г. заради бързия ръст на цените, подклаждан от засиленото чуждестранно търсене. Беше въведен максимален размер на вноските по ипотеките – до 60% от месечния доход на кредитополучателите. По-късно властите в Сингапур увеличиха и гербовия налог при сделките с жилища, както и данъците за имотите.

Според консултантската компания Knight Frank Сингапур е вторият най-скъп пазар на имоти в Азия след Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още