IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ с най-силен ръст от 2 години през декември

Намалява делът на собствениците, които дължат на кредитора повече, отколкото струва имотът им

18:27 | 01.02.16 г.
Цените на жилищата в САЩ с най-силен ръст от 2 години през декември

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с най-силен темп от две години насам през декември, сочат данни на консултантската компания Redfin, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

На годишна база е регистрирано увеличение на цените от 8,8%. Същевременно при запасите от имоти на пазара е отчетен спад от 5,4%. Въпреки това продажбите се увеличават със 7,7% спрямо декември 2014 г., показват данните на компанията.

Ако темповете на продажбите се запазят, наличните запаси на пазара ще се продадат за около 3 месеца, казват още експертите.

Статистиката показва още, че промените при процедурата за отпускане на ипотека не са засегнали съществено пазара на жилища в САЩ.

Същевременно отделен доклад на консултантската компания RealtyTrac показва, че към края на 2015 г. малко над 6,4 млн. домакинства са дължали повече на кредиторите си, отколкото са стрували имотите им, което е с близо 13 на сто по-малко спрямо 2014 г.

Пазарите с най-нисък дял на проблемните имоти са Сан Хосе, Сан Франциско, Остин, Портланд и Бостън, а с най-висок – Лас Вегас, Лейкланд, Кливланд, Акрън и Орландо.

Почти 60% от имотите, които струват по-малко, отколкото собствениците дължат на кредитора, се обитават от собствениците. Останалите малко над 40 на сто не се обитават от тях.

Над 60% от жилищата се притежават от собствениците им от минимум 10 години и повече, като ипотеката е отпреди 2008 г., а цената им е около и под 100 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още