IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурите по възбрана в САЩ са намалели с 3% за година

В щатите, където банките ускоряват процедурите за прочистване от проблемни активи, и в щатите, зависими от добива на петрол, процедурите отчитат ръст

15:01 | 18.01.16 г.
Процедурите по възбрана в САЩ са намалели с 3% за година

Процедурите по възбрана в САЩ – съобщения за просрочия по ипотеки, принудително отнемане на имоти и насрочени търгове за принудително отнети имоти, продължават да намаляват плавно, сочат данните на консултантската компания RealtyTrac, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

През миналата година процедурите по възбрана отбелязват спад от 3% спрямо предходната до малко под 1,1 млн. - най-ниското ниво от 2006 г. Спрямо пика на възбраните през 2010 г. намалението е с 62%, отчита консултантската компания.

На практика през миналата година само 1 от всеки 122 имота е бил на някакъв етап от процедура по възбрана.

През декември броят на възбраните е намалял с 1 на сто спрямо ноември и с 9 на сто на годишна база, показват още данните. Това е и трети пореден месец на намаление на процедурите по възбрана в САЩ, сочат още данните.

Началните процедури по възбрана намаляват с 30 на сто на годишна база през декември. При принудителните отнемания обаче е отчетен ръст от 65 на сто на годишна база през последния месец на миналата година, което е увеличение за десети пореден месец.

„През 2015 г. станахме свидетели на нормализиране на активността по налагане на възбрани върху имоти на много пазари, макар че много банки продължават да се борят с някои от признаците на проблемния пазар“, коментира Дарън Бломкуист, вицепрезидент на RealtyTrac.

Той обяснява ръста на принудителните отнемания на имоти от банките с активността на банките по „прочистване“ на балансите, заради което започнати процедури по налагане на възбрана трябва да бъдат довършени. Обикновено става въпрос за силно проблемни ипотеки за имоти с ниска стойност, посочва той.

Основен двигател на активността по налагането на възбрани през миналата година са местните икономически проблеми. Като примери консултантите посочват Атлантик Сити и Ню Джърси, където е отчетен най-силен ръст на процедурите по възбрана, заедно с няколко щата, силно зависими от производството на петрол, като Тексас и Оклахома.

Ръст на активността по налагането на възбрани е отчетен в 24 щата, сред които се открояват Масачузетс, Мисури и Ню Йорк. В общо 6 от 20-те най-големи метрополиса е регистрирано увеличение – в Бостън, Сейнт Луис, Далас, Детройт, Ню Йорк и Хюстън.

При принудителните отнемания най-силен ръст е отчетен във Вашингтон, както и в щатите Ню Джърси, Ню Йорк, Тексас, Северна Каролина и Орегон.

Средният период на продължителност на процедурата почти не се е променил за една година и е бил 629 дни през миналата година спрямо 630 през предходната.Най-дълга е процедурата в щатите Ню Джърси, Юта, Хаваите, Ню Мексико, Флорида и Ню Йорк – повече от 1 000 дни, а най-кратка – в Южна Дакота, Северна Каролина, Вирджиния, Уайоминг и Тексас – под 300 дни, като в първите два щата дори под 200 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още