IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват цените на жилищата в САЩ да нараснат с 5,4% за година

Някои регионални пазари се забавят заради влошаването на достъпността на имотите

12:53 | 06.01.16 г.
Експерти очакват цените на жилищата в САЩ да нараснат с 5,4% за година

Цените на жилищата в САЩ ще нараснат с 5,4% за периода ноември 2015 – ноември 2016 г., прогнозира консултантската компания CoreLogic, цитирана от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

През ноември миналата година цените са се увеличили с 0,5% за месеца и с 6,3% на годишна база.

Компанията посочва, че ръстът на цените на жилищата в страната е между 5 и 6 на сто вече 16 поредни месеца. В регионален план обаче се наблюдават и забавяния на пазарите, особено в щатите Тексас и Калифорния.

Все пак северозападните и югоизточните жилищни пазари в САЩ остават на “твърда основа”, коментира Франк Нотафт, главен икономист на консултантската компания.

Много фактори, включително засиленото търсене и затегнатото предлагане, допринасят за дългосрочния и устойчив ръст на цените, както и за капиталовата стойност на имотите, което е добро за собствениците на жилища”, посочва президентът и главен изпълнителен директор на CoreLogic Ананд Налатамби.

В някои региони обаче темповете на ръст на цените изпреварват темповете на ръст на доходите и достъпността на жилищата започва да оказва сериозен натиск върху продажбите, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още