IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компании за имоти атакуват местните дългови пазари

Фирмите се възползват от рекордно ниските разходи за обслужване на заемите и планират да увеличат още дълговото финансиране

11:32 | 10.12.15 г.
Китайските компании за имоти атакуват местните дългови пазари

Китайските компании за имоти са увеличили рязко размера на дълговото финансиране от местния пазар, набрано през тази година в сравнение с 2014 г., съобщава Ройтерс.

Фирмите се възползват от рекордно ниските разходи за обслужване на заемите и планират да увеличат още дълговото финансиране, отбелязва информационната агенция.

Строителните компании от Китай са набрали 495 млрд. юана (77 млрд. долара) от облигации, пласирани в страната, което е почти два пъти над нивата от 2014 г., според оценките на Barclays Capital.

Според Goldman Sachs китайските компании за имоти са набрали 400 млрд. юана (62,5 млрд. долара) от дълговите пазари, което е седем пъти повече спрямо равнището от 2014 г. Разликата идва от различния набор компании, които Barclays Capital и Goldman Sachs използват като основа за своята оценка.

Условията са много добри за тези фирми, които трябва да приемат тази възможност като шанс да укрепят баланса си, коментират експерти.

След като в продължение на години затягаха регламентите за компаниите за имоти в опит да “охладят” пазара, властите в Пекин тази година започнаха да улесняват строителните компании да теглят нов дълг с надеждата да дадат тласък на сектора, а оттам – и на икономиката.

Секторът на имотите в Китай сформира около 15 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Подобряването на условията за финансиране се очаква да ускори темпото на строителство и да ограничи рисковете за рефинансиране.

Рекордно ниските лихви допълнително подклаждат вълната компании за имоти на дълговия пазар. Централната банка на Китай намали неколкократно референтните си лихвени проценти през последната година, както и задължителните резерви на банките.

Средният купон по облигациите на строителните компании от Китай достига около 5,14%, което е с почти 3 процентни пункта по-ниско спрямо сравнимите облигации, емитирани в чужбина.

Според китайското законодателство строителните компании могат да издават облигации, еквивалентни на 80 на сто от счетоводната стойност на компанията. Големите фирми, сред които Evergrande, Sunac China Holdings, Greentown China Holdings и Country Garden, почти изчерпиха квотите си за дълг през тази година, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още