IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на земята за жилищно строителство в големите градове в Китай чупят рекорди

Експерти се опасяват за надуването на нов балон на пазара и допълнително разширяване на икономическата пропаст между водещите градски центрове и другите градове

11:45 | 07.12.15 г.
Цените на земята за жилищно строителство в големите градове в Китай чупят рекорди

Гражданите на района Чаоян, който се намира на североизток от Пекин, са подготвили патриотични плакати, за да защитят едно от най-ценните съкровища на града според тях – незастроен парцел, в който има няколко дървета и изобилие от боклуци, пише Ройтерс.

През миналия месец теренът беше продаден за 3,3 млрд. юана (515 млн. долара), както показват данните на Общинското бюро в Пекин за земята и ресурсите. Това означава, че разходите на строителя за изграждането на жилищата ще са над цената, на която в момента се продават жилища в района.

“Брашното на практика е по-скъпо от хляба”, коментира Гуо И от консултантската компания в сферата на имотите Yahao. Така с тази китайска поговорка експертът описва ситуацията на пазара на имоти в Китай в момента – незастроените терени в най-големите градове вече са изключително скъпи, докато цените на имотите в страната продължават да падат.

Това увеличава рисковете пред строителните компании, а оттам – и за цялата икономика на Китай, отбелязва Гуо И.

Средните цени на земята за жилищно строителство в първостепенните градове на Китай - Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, достига близо 17 700 юана на кв. м през третото тримесечие на тази година в сравнение с малко под 2 400 юана в треторазрядните градове, показват правителствените данни.

Заради тази ситуация на пазара в страната се засилват спекулациите, че може да се надуе нов имотен балон, който да разшири допълнително икономическата пропаст между водещите градски центрове в Китай и останалата част на стараната.

Инвеститори в проекта в Чаоян са Poly Real Estate Group и Beijing Capital. Въпреки цената, на която са придобили терена, половината от жилищата в проекта се предвижда да са в рамките на правителствената схема за достъпни жилища. Така този проект ще излезе още по-скъп за предприемачите, което ще се отрази на цената на жилищата на свободния пазар – тя излиза над 100 хил. юана на кв. м (15 600 долара). Това е три пъти повече от цената на съществуващите жилища в близост.

Друг вариант за инвеститорите е да се опитат да препродадат парцела с печалба, което обаче звучи буквално налудничаво.

Ситуацията обаче обрисува рисковете от прегряване на пазара на земя за строителство в големите градове, които са считани за безопасни от строителните компании. Интересът им към терените в първостепенните градове се възроди на фона на данните за подобряване на продажбите на имоти през последните месеци.

През октомври цените на жилищата в Китай отбелязаха първия си ръст от 14 месеца в национален мащаб. Дори и скромно възстановяване на сектора на имотите е добре дошъл тласък за икономиката на страната, която преминава през най-слабия си растеж от над 25 години насам.

Ръстовете обаче са съсредоточени предимно в най-големите градове, което отразява все по-небалансираното възстановяване на пазара на жилища в страната. В Шънджън например цените през октомври са скочили с почти 40% на годишна база спрямо ръст от малко под 11% в Шанхай и 6,5% в Пекин.

Резултатите от различни проучвания показват, че приходите на местните администрации в големите градове от продажбата на земя са нараснали с около 25% през октомври на годишна база. Въпреки че има “таван” на цените на земята, някои местни администрации правят търговете не само за земя, но и за ангажимент за строителство на достъпни жилища на определена стойност. Това оскъпява допълнително строителството на несоциални жилища.

Така ръстът на цените на имотите в големите градове се подклажда допълнително. Извън тях обаче прекомерното строителство и забавянето на икономиката на практика обезсмислят новите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още