IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на местните правителства в Китай от продажба на земя растат

Заради все още нереализираните големи обеми запаси новопостроени жилища обаче анализаторите не очакват скорошно по-видимо възстановяване на пазара

12:26 | 10.11.15 г.
Приходите на местните правителства в Китай от продажба на земя растат

Приходите на местните правителства в Китай от продажба на земя са нараснали с 24% през октомври на годишна база, показват данни на консултантската компания E-House China, цитирани от Ройтерс.

Това е един от ранните признаци за стабилизиране на пазара на имоти в страната, отбелязва агенцията.

За първите десет месеца на годината обаче постъпленията на местните администрации от продажба на земя са с почти 18 на сто по-малко на годишна база. В данните се включват и най-големите градове – Пекин и Шанхай, където пазарът на имоти показва признаци за съживяване от няколко месеца.

Продажбите на парцели са основен източник на приходи за много от местните правителства в Китай. Заради забавянето на пазара и – съответно, на търсенето от страна на строителните компании, много от местните правителства задълбочиха финансовите си проблеми през последните две години.

В 10-те най-големи града на страната приходите от продажба на земя за строителство достигат почти 589 млрд. юана (92,6 млрд. долара) през първите десет месеца на годината.

Ръстът на постъпленията през октомври се обяснява с отговора на мерките, които правителството предприе за насърчаване на пазара на имоти. Заради все още нереализираните големи обеми запаси новопостроени жилища обаче анализаторите не очакват скорошно по-видимо възстановяване на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още