IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото завръщане на строителните компании в Ирландия

Само компаниите с достъп до частен капитал имат възможност да се възползват от пазара

09:33 | 09.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Голямото завръщане на строителните компании в Ирландия

В кафене в центъра на Дъблин – град, който още носи белезите от тежката имотна катастрофа, Майкъл О’Флин, един от най-известните строители в Ирландия, обявява, че вече се чувства оправдан.

Компанията на О’Флин беше една от най-тежко пострадалите от колапса. Сега обаче и тя, както и други строителни фирми, се очертават като решение на друга криза, очертаваща се след имотния колапс – тази с недостига на жилища, пише Financial Times.

Наскоро Майкъл О’Флин обяви сделка с инвестиционния фонд от САЩ Avenue Capital. Благодарение на нея той ще разполага с 400 млн. евро финансиране, за да възобнови бизнеса си.

Преди пет години около 1,8 млрд. евро от дълга, свързан с портфейла на Майкъл О’Флин, беше преместен в “лошата банка” NAMA. Тя беше създадена, за да съживи бързо ирландската икономика след кризата. 

Стотици други строителни компании преживяха същата съдба. Ирландската “лоша банка” акумулира дългове на компании на стойност 74 млрд. евро и активи на банките за 32 млрд. евро.

След 2009 г. обаче в Ирландия бяха построени малък брой жилища. Същевременно страната привлича все повече международни корпорации и се изправя пред тежък недостиг на жилища, особено в столицата Дъблин.

Сделката на Майкъл О’Флин с Avenue Capital ще позволи на строителния предприемач да изгради до 10 хил. жилища през следващите пет години. Крайната проверка за него ще бъде дали ще може да привлече и друго финансиране.

Повторната му поява на пазара маркира края на дълбоките проблеми за Келтския тигър. Освен О’Флин на пазара се завръщат и други емблематични имена за бранша, като Джони Ронан и Бърнард Макнамара, и то в много ключов момент.

Ирландия се нуждае от около 30 хил. нови жилища годишно, за да отговори на търсенето. Разходите за изграждането на един нов дом са около 200 хил. евро, т. е. необходимото финансиране е около 6 млрд. евро.

През годината до края на юни обаче кредиторите в страната са предоставили само 424 млн. евро за ново жилищно строителство, защото са все още предпазливи. Така на практика само строителните компании с достъп до частен капитал имат шанса да се възползват от пазара.

Белезите от кризата обаче са още видими, особено извън Дъблин, както и в някои предградия, където остават цели призрачни градчета от необитаеми къщи. Много домакинства пък имат проблем с качеството на строителството. Обитателите на един жилищен блок в Дъблин например ще трябва да вложат допълнително 4 млн. евро, за да отговори сградата на съвременните стандарти за пожарна безопасност, пише още FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още