IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален комитет ще контролира инвестициите в имоти на норвежкия фонд

Централната банка на Норвегия ще се произнася за вложенията на стойност над 1 млрд. долара

09:59 | 22.10.15 г.
Специален комитет ще контролира инвестициите в имоти на норвежкия фонд

Бордът на Централната банка на Норвегия въведе допълнително ниво на контрол за държавния инвестиционен фонд. Предвижда се фондът да търси одобрение за всички сделки с имоти над 250 млн. долара, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на институцията.

За първи път фондът с активи за 860 млрд. долара ще трябва да иска одобрение за най-големите си сделки. Имотите представляват малко под 3 на сто от активите му, като плановете са да бъдат разширени до 5 на сто.

Фондът, който инвестира приходите на Норвегия от нефт и газ в акции, облигации и имоти, ще трябва да се допитва до специален инвестиционен комитет за големите сделки. Сделките на стойност над 1 млрд. долара пък ще се одобряват от ръководството на Централната банка.

Допълнителните мерки за контрол на инвестициите в имоти са въведени заради по-ниската ликвидност на активите в сравнение с акциите, поясняват от институцията. Въвеждането им идва три години след като фондът беше разкритикуван заради придобиването на дял на стойност 1,6 млрд. долара във Formula 1. Formula 1 отмени планираното IPO, като така фондът наруши правилата, които му позволяват да придобива дялове само в публични компании или ако планират да излязат на борсата.

Последваха призиви за по-строг надзор на инвестициите, а ръководството на фонда призна за някои грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още