IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДК попадна в класация на FT за най-непрактичните сгради в света

В класацията попадат още музей, проектиран от Заха Хадид, и централата на ФБР в САЩ

09:46 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	НДК преди да започнат ремонтите на околното пространство. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

НДК преди да започнат ремонтите на околното пространство. Снимка: архив, Ройтерс

Националният дворец на културата (НДК) в София намери място в класация на авторитетния Financial Times за най-непрактичните сгради в света.

НДК е едно от най-популярните места за събития в българската столица София, посочва изданието.

Сградата може и да не е по архитектурния вкус на всеки, но е факт, че привлича едни от големите имена в изкуството. Ориентацията в нея обаче е трудна задача, защото прилича на лабиринт от слабо осветени коридори, мраморни стълби, ескалатори и зали. Отвън пък хората се сблъскват с неравните настилки и продължителните ремонти, които още не са довели до резултати.

Изданието посочва, че понякога се получава конфликт между човешките желания и представи за естетиката на сградите и физическото пространство. Примерите изобилстват във всички градове, а много от бетонните колоси са станали причина и за демонстрации, и за жалби.

“Ние оформяме сградите, а след това сградите ни оформят”, е казал още през 1943 г. Уинстън Чърчил по време на дискусия за реконструирането на Камарата на общините във Великобритания. Той е настоявал да се изгради точно копие на разрушената сграда, въпреки че тя е била твърде малка за нуждите на парламента, с мотива, че “пренаселеността ще създаде атмосфера”. Решение, за което депутатите вероятно още го проклинат.

Кои са сградите в класацията на FT – вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още