IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емблематичен терминал на летището JFK се превръща в хотел

Новият хотел с 505 стаи ще запази футуристичния дизайн на терминала

16:22 | 25.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Един от емблематичните терминали на летище John F. Kennedy в Ню Йорк ще бъде трансформиран в хотелски комплекс. Новината бе обявена от губернатора Андрю Куомо след единодушно гласуване на властите в Ню Йорк и Ню Джърси на 24 септември, съобщава Quartz.

Рекламирана като „Grand Central (една от най-известните жп гари, забележителност на Ню Йорк) в ерата на самолетите“, култовата 53-годишна забележителност е създадена за авиокомпанията Trans World Airlines (TWA) от архитекта Ееро Сааринен. След като TWA излиза от бизнеса през 2001 г., терминалът излиза извън експлоатация. Оттогава е свободен, като от време на време се появява като спомен за миналото чрез снимки или филми, включително в лентата „Хвани ме, ако можеш“ на Стивън Спилбърг.

До 2018 г. терминалът ще бъде възкресен като хотел под името TWA Flight Center Hotel, в който ще има 505 стаи, две 6-етажни кули и площадка за наблюдение с площ от 930 кв. м. Система за енергиен мениджмънт с микромрежа ще позволи на сградата да генерира своя собствена енергия.

Куомо потвърди 75-годишен договор за наем с MCR Development и JetBlue, които ще инвестират 265 млн. долара, за да трансформират пространството, ангажирайки се да запазят оригиналния дизайн на футуристичната структура.

Властите на няколко пъти са се опитвали да съживят архитектурното бижу на Сааринен. Преди две години се очакваше хотелиерът Андре Балаш да трансформира терминала в хотел и ресторант. Балаш, който притежава верига от луксозни имоти, включително Standard Hotel, в крайна сметка се отказа от проекта през миналата година.

Екстериорът и интериорът на терминала са определени за забележителност на Ню Йорк, което ограничава степента на промени в оригиналния дизайн на Сааринен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Ами, хубаво, че ни осведомянате за това :) Наистина, радвам се.Но малко са тези, които знаят какво е JFK (това е авиационният код на летището по IATA, но е по-известен като KJFK по ICAO кода:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още