IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите - неочакван източник на растеж за Италия

Не е случайно, че премиерът Матео Ренци обеща данъчни облекчения за собствениците на жилища

09:56 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Центърът на Милано се превърна в стротелна площадка в последните месеци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Центърът на Милано се превърна в стротелна площадка в последните месеци. Снимка: Ройтерс

Докато Италия се бори да се възстанови от най-тежката икономическа криза от Втората световна война насам, хората в страната като че ли все повече се “прилепват” към четирите стени на домовете си. Собствеността се оказа неочакван двигател на новия растеж на страната и не е учудващо, че премиерът Матео Ренци обмисля данъчни облекчения за собствениците на имоти, пише Bloomberg. 

За седемте години на кризата икономиката на Италия се сви с над 8%, а безработицата се увеличи двойно. Недвижимите имоти обаче са компонентът от брутния вътрешен продукт (БВП), чиято оценка нараства най-силно, показват изчисления на информационната агенция.

Ключът се крие във финансовите ползи, тъй като собствениците не плащат наеми. Това е сравнително рядко използван измерител – изчислява се теоретичният наем, който собствениците биха плащали. На практика парите не преминават в чужди ръце, а семейството, което живее в собствен, изплатен дом, е едновременно и потребител, и инвеститор.

Най-важното за БВП на Италия е, че стойността на недвижимите имоти се е увеличила през кризисните години – с 2,1%. За годината до края на второто тримесечие ръстът достига 14,2%. Затова не е случайно, че Ренци обеща да премахне данъка върху първото собствено жилище от 2016 г., което още повече ще засили значението на собствеността за икономическия растеж.

Избирателите вероятно ще оценят този ход при следващите парламентарни избори, които ще се състоят през 2018 г.

Италия е една от страните, в която богатството на населението е концентрирано в имотите. Повече от 73% от населението живеят в собствени жилища и рецесията определено засили нагласата им да се придържат към идеята за собствен дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още