IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на секюритизиран рисков дълг в САЩ се съживява

Кредиторите вече се отварят и за кредитополучатели, които не покриват толкова стриктно новите изисквания за ипотечно кредитиране

10:46 | 08.09.15 г.
Пазарът на секюритизиран рисков дълг в САЩ се съживява

В търсене на по-висока доходност инвеститорите са готови да подкрепят съживяването на пазара на ценни книжа, обезпечени с по-рискови ипотеки, пише FT.

Кредиторите в САЩ вече се отварят и за кредитополучатели, които не покриват толкова стриктно новите изисквания за ипотечно кредитиране, въведени заради кризата, след като делът на проблемните кредити спадна значително.

Angel Oak Capital е в процес на “пакетиране” на ипотеки, които не покриват правителствените стандарти, които много скоро ще бъдат предложени на пазара, посочва изданието. Lone Star Funds приключи подобна сделка за 72 млн. долара през август.

Изданието припомня, че точно нискокачественият секюритизиран дълг е обвиняван за ипотечната криза в САЩ, която прерасна в световна финансова криза. Както се изрази някога Бил Грос – 2 млн. души “бяха хвърлени на вълците”.

Тези обаче, които подкрепят възраждането на този по-рисков пазар, твърдят, че нещата сега са различни.

Големите банки кредитират приоритетно най-сигурните клиенти. Новите регулации на практика изхвърлят от пазара потенциалните най-рискови купувачи. В случая става въпрос за кредитополучатели със съвсем малко по-нисък кредитен рейтинг.

Скалата, по която се оценява кредитният рейтинг на кредитополучателите, варира от 300 до 850. Средният много добър рейтинг е около 700. По-рисковите ипотеки са тези при рейтинг на кредитополучателя под 620.

Банките не кредитират особено охотно клиенти с по-нисък кредитен рейтинг заради потенциалните им задължения, включително да увеличават резервите си, и рискове – като например да бъдат осъдени в бъдеще от кредитополучател, който не е успял да се справи с изплащането на кредита. Затова и делът на по-рисковите кредити е значително по-нисък в сравнение с преди кризата.

Апетитът на инвеститорите за секюритизиран рисков дълг се увеличава през последните месеци. Това би подкрепило небанковия сектор да започне да кредитира именно тези по-рискови кредитополучатели, които нямат достъп до банково финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още