IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от Близкия изток влагат по 15 млрд. долара годишно в имоти в чужбина

Катар е най-големият източник на изходящ капитал от региона, като е инвестирал 4,9 млрд. долара в имоти зад граница през 2014 г.

11:48 | 06.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори от Близкия изток влагат по 15 млрд. долара годишно в имоти в чужбина

Средно по 15 млрд. долара годишно ще влагат инвеститори от Близкия изток в недвижими имоти по света в краткосрочен план, като пазарът в САЩ се превръща все повече в техен фокус, прогнозират от консултантската компания CBRE Group, цитирани от World Property Journal.

Близкият изток остава един от най-важните източници на трансрегионален капитал за световния пазар на имоти, като през 2014 г. инвеститорите от региона са вложили 14 млрд. долара в имоти извън родния си пазар – това е третият най-голям източник на капитал в глобален план.

Катар, начело с държавните инвестиционни фондове, е най-големият единичен източник на изходящ капитал, като е инвестирал 4,9 млрд. долара в имоти в чужбина през миналата година. Саудитска Арабия също се оформя като значителен нов източник на капитал в света, като е инвестирала 2,3 млрд. долара през 2014 г. спрямо почти никакви отчетени инвестиции през 2013 г.

Инвеститорската база в Близкия изток се разшири, стимулирана от поевтиняването на петрола, което доведе до преосмисляне на глобалните инвестиционни стратегии с цел по-голяма географска и секторна диверсификация.

Към САЩ вече се насочва по-голям дял от капитала от Близкия изток – 5-те млрд. долара, инвестирани в имоти в света през първото тримесечие на 2015 г., са почти поравно поделени между Европа и Северна и Южна Америка, като във фокуса са Ню Йорк, Вашингтон, Лос Анджелис и Атланта. Лондон запазва водещата позиция, но доминацията му вече не е толкова изразена, като привлича 32% от изходящите инвестиции от Близкия изток през 2014 г. спрямо 45% през 2013 г.

Инвеститорите от Близкия изток стават по-активни в повече сектори. Това е очевидно в САЩ, където в исторически план тези инвеститори купуват офис сгради и хотели трофеи в Ню Йорк, Лос Анджелис и други основни пазари. Конкуренцията от китайски играчи и други източници на капитал означава, че тези инвеститори търсят алтернативи – такова например е придобиването от страна на Abu Dhabi Investment Authority на портфолио от индустриални имоти за 725 млн. долара тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още