IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на острови - все по-популярни сред богатите купувачи

Онлайн огледите на имоти през платформата на Knight Frank са се увеличили с 21% през 2014 г.

17:44 | 16.07.15 г.
Имотите на острови - все по-популярни сред богатите купувачи

Независимо дали става дума за вила на Майорка, Карибите или в някоя отдалечена част на Шотландия, да притежаваш имот на остров се оказва популярно сред заможните инвеститори.

Някои острови все още са скъпо място за закупуване на имот, но на други места цените спадат значително, сочат данните от доклад на международната консултантска компания в сектора на имотите Knight Frank.

Резултатите от проучването, проведено сред световните топ островни дестинации, показват, че някои острови са се завърнали в полезрението на инвеститорите, докато на други места все още не се наблюдава покачване на цените след финансовата криза.

Цените на недвижимите имоти в Бали например са се покачили с 15%, докато на остров Мистик, една от любимите дестинации на бившата принцеса Маргарет, са нараснали с 5%. На Карибите цените също са се повишили, но не толкова много.

Например в Джъмбо Бей цените на имотите са се повишили с 3% миналата година, на Каймановите острови – с 2,5%, а на Бахамите – с 2%. Цените в Кипър също са нараснали с 2%, а тези на остров Сейнт Бартс не са претърпели промени.

В същото време в Барбадос, друга популярна дестинация сред заможните купувачи, цените на недвижимите имоти са спаднали с 3% през 2014, с 2% са поевтинели имотите в Майорка. Спад е отчетен и на цените на имотите на Британските Вирджински острови – със 7%, и Сардиния – с 8%.

Онлайн огледите на имоти през платформата на Knight Frank са се увеличили с 21% през 2014 г. Най-голям ръст има в интереса към домове в Ибиса, Барбадос и Бали.

Интересът към Балерските острови се възражда, сочат още данните на компанията. Туристите са се увеличили с 8% през 2014 сравнено с 2013 г., а онлайн огледите на имоти са нараснали с 31% за първото тримесечие на 2015 г., сравнено с предходното тримесечие.

Двата най-големи острова на Балерските острови могат да се похвалят с добри международни училища, добра свързаност с интернет и целогодишни полети към Великобритания и останалата част от Северна Европа.

Сардиния привлича по-заможна група от купувачи, най-често британци, руснаци и скандинавци. Катарски холдинг придоби за 1,35 млрд. долара Smeralda Holding, собственик на четири хотела, яхт клуба Porto Cervo и голф клуба на Costa Smeralda. Това още веднъж подчертава интереса на купувачите на луксозни имоти към Сардиния.

На Карибите глобалната икономическа криза доведе до спирането до многобройни проекти в периода 2008-2009 г. Бяха засегнати и островите, на които се предлагат среден клас апартаменти. Въпреки това има покачване на броя на туристите след 2011 г., което рефлектира и върху продажбите, гласи още докладът.

Докладът идентифицира и новите островни дестинации в Централна Америка в държави като Панама, Коста Рика, а също и в Азия, като Филипините и Тонга. Междувременно идеята за покупка на второ жилище започва да си пробива път и в Азия.

„Очакваме тази тенденция значително да нарасне в следващите пет години с разрастването на глобалните пазари. Бали, Пукет и Фиджи са най-зрелите островни пазари, но те са все така туристически дестинации “, посочва се в доклада.

От данните е видно и че не нужно да си милиардер, за да притежаваш собствен остров. 65% от островите се продават на цена под 500 хиляди щатски долара. Въпреки липсата на „качествени“ острови за продажба обаче, цените им не се покачват. Острови по крайбрежните части на Шотландия и Ирландия се продават на цена под 470 хиляди долара. Същевременно за още по-малко пари могат да се намерят острови в Канада, Фиджи и Белиз.

Схващането, че да притежаваш цял остров е привилегия на ултра заможните хора и знаменитости, е погрешно, посочва се в доклада. Всъщност повечето острови стават собственост на правителства, неправителствени организации и природозащитници.

Най-често тези покупки са с политически цели или с оглед на запазването на природата. Когато такъв остров надхвърля бюджета на правителството, то може да избере да подтикне развитието на курорти с цел насърчаването на местната икономика.

Напоследък апетитът на ултра богатите е не толкова да купуват цели острови, а да притежават части от тях или части от полуострови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още