IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори залагат на имотите

През последните две години недвижимите имоти са станали най-желания клас активи и са една трета от активите на институционалните инвеститори

10:13 | 16.07.15 г.
Институционалните инвеститори залагат на имотите

Имотите представляват една трета от активите на институционалните инвеститори, съобщава FT, като се позовава на данни на консултантската компания Towers Watson.

През последните две години недвижимите имоти са станали най-желания клас активи от институционалните инвеститори. Пенсионни фондове, застрахователи, държавни инвестиционни фондове, фондове за частен капитал и т.н. са инвестирали в сектора на имотите суми, съпоставими с инвестициите преди световната финансова криза, допълва изданието.

Обикновено големите институционални инвеститори се насочват към по-нискорискови опции на пазара на имоти – към първокласните активи на зрелите пазари.

Инвеститорите, които търсят повече риск обаче, се насочват към алтернативните сегменти от пазара на имоти, които обещават и по-висока доходност – като студентски общежития, имоти в сферата на здравеопазването и други.

Интересът към жилищата за настаняване на студенти се движи основно от богатството, идващо от развиващите се пазари. В сравнение с офисите – едни от най-предпочитаните активи от инвеститорите, ръстовете на наемите на студентските общежития са впечатляващи. Същевременно студентите от развиващите се държави са склонни да платят повече, но да учат в добрите университети на запад.

Все повече нараства и интересът към съвместните инвестиции, съвместните предприятия и преките сделки заради контрола, който получават инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още